Nederlanders houden ervan om erop uit te trekken in de natuur. Zowel lokaal als in het buitenland houden we ervan om wandelingen te maken om daarna met een heerlijke kop warme chocolademelk of een ijskoud biertje na te genieten. Het enige wat we niet hebben in Nederland is bergen. Voor onervaren bergwandelaars is het belangrijk om zich goed voor te bereiden. De bergen zijn veel onherbergzamer, meer dan we in Nederland gewend zijn, en brengen zeker ook gevaren met zich mee. In dit artikel helpen we je op weg met het kiezen van de juiste kledingkeuze.

Laagjes, laagjes, laagjes

Het belangrijkste van het kiezen van de juiste kleding voor een bergwandeling is het aantrekken van verschillende laagjes. De temperatuur kan snel verschillen en het weer kan snel omslaan In de bergen. Dat betekent dat het snel warm of koud kan worden of dat het plotseling kan gaan regenen. De beste manier om je te kleden op de kou, en de beste manier om te gaan met wisselende temperaturen, is het aantrekken van verschillende laagjes. Vele dunne laagjes isoleren een stuk beter dan één hele dikke laag. Daarnaast is het makkelijker om je kleding aan te passen aan de temperatuur Omdat je altijd nog laagjes uit kan trekken als het te warm wordt en laagjes aan kan trekken Als het koud wordt. Het advies is om in ieder geval een warm shirt of thermoshirt aan te trekken met daaroverheen een trui, bijvoorbeeld een van de In Gold We Trust hoodie. Daaroverheen een jas, zoals de In Gold We Trust jas. Op koude dagen wordt het aangeraden om daartussen nog een extra laag trui aan te trekken. Als het niet koud is kan je genoeg hebben aan een broek maar dan is het wel verstandig een regenbroek mee te nemen. Het kan namelijk heel koud worden op het moment dat je broek nat is. Als het wat kouder is buiten dan is het verstandig om proactief en extra laag aan te trekken over de benen. Dit is dan bijvoorbeeld een thermobroek.

Goede schoenen

Het belangrijkste kledingstuk tijdens een stevige wandeling, zijn de schoenen. Voor in de bergen is het belangrijk dat je goede wandelschoenen aantrekt met stevige zolen. In de bergen loop je daarnaast veel omhoog en omlaag en op oneffen terrein, dus is het waardevol om ook schoenen te hebben die de enkels goed ondersteunen. Goede schoenen zijn praktisch waardeloos zonder goede sokken dus investeer ook zeker in goede wandelsokken en neem altijd een extra setje mee voor als deze nat worden.